"Wij eisen een onmiddellijke staakt-het-vuren en een einde aan de bombardementen op burgers, die de afgelopen maanden in een angstaanjagend tempo zijn toegenomen. Deze aanvallen hebben een afschuwelijke impact op burgers en de publieke infrastructuur, waaronder gezondheidscentra, kampen voor ontheemden, enz., en zijn in strijd met het internationale humanitaire recht. De partijen in het conflict moeten ook zorgen voor een onbelemmerde toegang tot humanitaire hulp voor de getroffen bevolkingsgroepen", zegt Anne Héry, advocacverantwoordelijke voor Handicap International.
Het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden is sinds december 2011 intensief en herhaaldelijk in Syrië. De publieke infrastructuur is getroffen, waaronder kampen voor ontheemden, scholen, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Action on Armed Violence (AOAV) meldt dat tussen 2011 en 2018 in Syrië bijna 80.000 mensen zijn gedood of gewond geraakt door explosieve wapens, waarvan 87% burgers.
De Belgische bevolking mobiliseren
Idlib is een tragisch voorbeeld van het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Handicap International is in gesprek met parlementariërs uit verschillende landen om hen te overtuigen een krachtige politieke verklaring te steunen die een einde zal maken aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en die hulp moet bieden aan de slachtoffers van deze wapens.
Verschillende onderhandelingsrondes, waar ook België aan deelneemt, werden in oktober 2019 opgestart en zullen van 23 tot 27 maart in Genève worden voortgezet. Dit diplomatieke proces zal worden afgesloten met een conferentie die op 26 mei in Dublin zal plaatsvinden en waarbij een politieke verklaring ter goedkeuring zal worden voorgelegd.
Handicap International roept ook Belgische burgers op om hun parlementariërs via een internetplatform te mobiliseren van de Belgische regering te eisen dat het verklaring tegen het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden steunt.