Goto main content

Handicap International veroordeelt gebruik van explosieven in woonzones

Mijnen en andere wapens Noodhulp Preventie
Irak Jordanië Libanon Syrië
Na vijf jaar bereikt de oorlog in Syrië een ongezien niveau van geweld op burgers. Het gebruik van explosieve wapens is hiervan de belangrijkste oorzaak. Volgens een rapport van Handicap International over het Syrische conflict worden 75% van de explosieve wapens in dichtbevolkte woongebieden gebruikt.
Een kleine jongen wordt aan zijn stomp net onder zijn linkerknie verzorgd door een kinesitherapeute van Handicap International.

Na vijf jaar bereikt de oorlog in Syrië een ongezien niveau van geweld op burgers. Het gebruik van explosieve wapens is hiervan de belangrijkste oorzaak. Volgens een rapport van Handicap International over het Syrische conflict worden 75% van de explosieve wapens in dichtbevolkte woongebieden gebruikt.

In Syrië en haar buurlanden zetten de teams van Handicap International zich al vijf jaar in voor gewonden, ontheemden en vluchtelingen. Explosieve wapens zijn verantwoordelijk voor 4 op 5 ongevallen die door onze teams geregistreerd werden, zo blijkt uit het rapport “The Use of Explosive Weapons in Syria: A Time Bomb in the Making”. Dat rapport maakt ook duidelijk dat de explosieve wapens in 75% van de gevallen in dichtbevolkte woongebieden worden gebruikt.

Handicap International was nooit eerder getuige van een dergelijk niveau van vernieling. Emmanuel Sauvage, regionaal coördinator ontmijning, werkt vanuit Amman (Jordanië) en zag in zijn jarenlange carrière niets van die omvang. “Volledige steden zijn weggeveegd en basisinfrasctructuren zoals scholen en ziekenhuizen liggen helemaal in puin. De fysieke en psychologische gevolgen op de burgerbevolking zijn onbeschrijfelijk en werkelijk ongezien.”

30 jaar ontmijning

Sauvage waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn. “Twintig jaar na de oorlog in Bosnië-Herzegovina is nog maar de helft van het ontmijningswerk achter de rug. Als je ziet hoeveel erger Syrië eraan toe is, dan mag je minstens 30 jaar rekenen voor het land ontmijnd en weer veilig is. En dat is dan nog op voorwaarde dat de wapens vandaag zouden worden neergelegd.”

Vorig jaar konden de teams van Handicap International in één bevrijde stad, Kobani, vaststellen hoe zwaar de vervuiling door explosieven is. Toen vonden ze in het stadscentrum tien achtergebleven explosieven per vierkante meter. Ongezien in het dertig jaar bestaan van Handicap International. Onze teams constateerden dat ongeveer 80% van de gebouwen was verwoest en dat er duizend bomkraters waren, waarvan sommigen meer dan tien meter breed.

Schending humanitair recht

“In Syrië worden het internationaal humanitair recht en de humanitaire basisprincipes systematisch geschonden”, benadrukt Anne Héry, advocacy-hoofdverantwoordelijke bij Handicap International. “Er wordt gestreden met verboden wapens zoals landmijnen en clusterbommen. Ook worden zware explosieve wapens gedropt in woongebieden, zonder rekening te houden met burgers. Explosieve wapens barsten in scherven uiteen of verplaatsen de lucht met grote druk. Op die manier maken ze dodelijke of complexe verwondingen aan het lichaam.”

Handicap International vraagt de internationale donoren om, zodra het conflict eindigt, voldoende geld en middelen te voorzien om Syrië te ontmijnen, de achtergebleven explosieven op te ruimen en weer veilig te maken. Onze organisatie maakte zelf al via sensibilisering een kwart miljoen Syriërs vertrouwd met de gevaren die hen opwachten eens ze terugkeren.

Handicap International hielp in het kader van het Syrië-conflict meer dan 600.000 mensen. Een deel van de activiteiten focust op het verzorgen van gewonden en het voorkomen van permanente handicaps: bijna 6.000 mensen kregen een prothese of orthese, meer dan 60.000 gewonden volgden revalidatiesessies en zo goed als 80.000 personen kregen loophulpmiddelen (krukken, rolstoelen).

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.