Goto main content

«Je zet je gemoedstoestand opzij en gaat aan de slag»

Noodhulp
Indonesische moeder kust haar baby van één maand oud na behandeling in een zieke

Kennis van aardbevingen komt voor vierde keer goed van pas bij snelle interventie van Handicap International.

Het operationele centrum van Handicap International in Indonesië ligt in Yokyakarta, de stad die het ergst is getroffen door de aardbeving van 27 mei 2006. Onze programmadirecteur Yann Faivre getuigt:

" Ik heb mijn familie snel laten weten dat ik veilig was en dat ik mijn werk deed. Het is waar, het landschap rond ons is weinig hoopgevend. 5000 doden en 200 000 ontheemden, wat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. 5 000 doden, evenveel vermiste kinderen. "

Minder dan een jaar na de Tsunami van december 2004 trof een nieuwe ramp Indonesië. Het eiland Java ligt in een regio, waar 2 tektonische platen elkaar raken en die de « Ring van vuur » wordt genoemd en waar 90% van alle aardbevingen zich voordoen.

De ploeg van Handicap International in Yogyakarta onder leiding van Yann Faivre kon onmiddellijk inspelen op dringende noden van de getroffen bevolking dankzij haar aanwezigheid ter plaatse.

Handicap International leerde uit de aardbevingen in Turkije in 1999, in Iran (Bam) in 2003 en onlangs in Pakistan dat ze altijd leiden tot een stijging van het aantal personen met een handicap. We werken ter plaatste samen met andere NGO’s en bewaken daarbij de noden van personen met een handicap. We doen in Vlaanderen ook aan fondsenwerving met het “Belgisch consortium voor noodhulpsituaties” waarvan we deel uitmaken.
 

Meer over dit onderwerp

Raketaanvallen maken honderden doden en gewonden in Libanon
© HI
Noodhulp

Raketaanvallen maken honderden doden en gewonden in Libanon

De humanitaire crisis verergert door de escalatie van het conflict tussen Hezbollah en Israël.

'Zonder gesprek weet niemand dat ze hulp nodig hebben'
© H. Kostenko / HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

'Zonder gesprek weet niemand dat ze hulp nodig hebben'

In Oekraïne voeren de teams van Handicap International behoeftenevaluaties uit bij de ontheemde bevolking. Een eerste stap naar hulp op maat voor slachtoffers van de oorlog.

Marokko, 1 jaar na de aardbeving
© K. Erjati / HI
Noodhulp

Marokko, 1 jaar na de aardbeving

Hassna Hicham en Hassna Raouane werden beiden slachtoffer en vertellen over hun leven na de ramp.