Goto main content

Juli - Hillary Clinton ontmoet Ban Advocate

Mijnen en andere wapens
Laos

13 juli 2012 zal in het geheugen van Phongsavath gegrift blijven. Hij is een Laotiaanse Ban Advocate die de ontploffing van een clusterbom heeft overleefd. Op die dag ontmoet hij Hillary Clinton, aan wie hij uitlegt hoe verschrikkelijk de ravage is die clustermunitie aanricht.

VIENTIANE, Laos – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton hield in juli 2012 even halt in Laos tijdens haar Azië-reis. In een prothesecentrum werd Clinton voorgesteld aan de twintigjarige Phongsavath Manithong, een overlevende van een clusterbom en lid van de Ban Advocates uit Laos. Hij vertelde hoe hij zijn handen en zicht verloor tijdens de ontploffing van zo’n bom. De VS heeft de Conventie voor het verbod op clusterbommen nog niet ondertekend.

Phongsavath vertelde aan Hilary Clinton dat hij vier jaar geleden, op zijn zestiende verjaardag, naar huis liep met een vriend die een ‘vreemd voorwerp’ opraapte en het aan hem gaf. De bom ontplofte, waardoor hij zowel zijn handen als zijn zicht verloor. Phongsavath is lid van de Ban Advocates, overlevenden van clusterbommen die met de hulp van Handicap International sinds 2007 vechten voor een verbod op clusterbommen alsook voor een volledige erkenning van de rechten van de overlevenden. Volgens hem is er nog te weinig gedaan om het gebruik van clusterbommen te stoppen.

“Ik wil dat alle overheden de clusterbommen bannen, de bommen verwijderen en de overlevenden helpen. Ik had geluk want ik heb hulp gekregen … maar er zijn nog steeds heel veel overlevenden zonder enige hulp. Ze hebben een erg moeilijk leven.” “Je hebt volledig gelijk”, beaamde Clinton. “Er moet meer gedaan worden.”

Tijdens haar bezoek aan het prothesecentrum nam Clinton de tijd om een kaart te bestuderen die daar aan een muur hing: een derde van het land was bezaaid met rode stippen, waarbij elke stip stond voor een bombardement. Er werden meer dan 580.000 bombardementen uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht, wat Laos het meest gebombardeerde land per inwoner maakt. Meer dan 30 % van de bommen ontplofte niet, wat een enorme bedreiging veroorzaakt voor de bevolking. In de voorbije jaren zijn ongeveer 100 mensen gedood door dergelijke niet-ontplofte bommen, waarvan 40 % kinderen.

Na haar bezoek aan het centrum, verklaarde Clinton dat het een “pijnlijke herinnering was aan de Vietnam-oorlog”. Het was het eerste bezoek aan Laos in bijna 60 jaar door een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Bekijk hier het filmpje van de ontmoeting tussen Hilary Clinton en de Ban Advocate uit Laos op de website van The Washington Post.

Blog van de Ban Advocates.
 

Het verhaal van Phongsavath (in het Engels).


 

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.