Goto main content

“Levensgevaar”: een achterhaalde boodschap

Mijnen en andere wapens Preventie
Cambodja

Het is belangrijk om de landmijnplaag te bestrijden op alle fronten: ontmijning, sensibilisering en slachtofferhulp. Maar om doeltreffend te werken, is ook een goede analyse nodig, kwestie van de resultaten te verbeteren.

Het is belangrijk om de landmijnplaag te bestrijden op alle fronten: ontmijning, sensibilisering en slachtofferhulp. Maar om doeltreffend te werken, is ook een goede analyse nodig, kwestie van de resultaten te verbeteren.

In wezen luidt de klassieke preventieboodschap als volgt: "Raak mijnen nooit aan, want dat is gevaarlijk!". In Cambodja hebben experts vastgesteld dat die boodschap niet langer overeenkwam met de realiteit op het terrein en dus geen impact meer had. Een gegevensanalyse bracht de oorzaken van dit probleem aan het licht en leverde ook oplossingen op. De dorpsbewoners wisten niet hoe ze mijnen moesten opruimen en namen vaak het risico om ze zelf te verplaatsen.Vandaar dat Handicap International een verbindingssysteem uitwerkte tussen de dorpsbewoners en de ontmijningsdiensten. Elk dorp kreeg een politievertegenwoordiger en alle vertegenwoordigers kregen een opleiding in informatie-uitwisseling. Wanneer er een niet ontploft oorlogstuig wordt ontdekt, wordt dat voortaan altijd gemeld via de politie. Op die manier kunnen de gebieden in kwestie snel ontmijnd worden en kunnen de economische activiteiten weer opgestart worden.

Dat de preventieboodschap niet werkt heeft nog een tweede reden: de mijnen bevatten metalen die een extra inkomstenbron vormen. De armoede drijft ouders en kinderen tot zinloze risico's: ze nemen de bommen vast om het metaal te verwijderen.Vandaar dat onze organisatie is beginnen samen te werken met lokale politieofficieren. Doel: plattelandsgemeenschappen en schroothandelaars op de hoogte brengen van een nieuwe wet die sinds kort het manipuleren en verhandelen van die tuigen verbiedt.

Probleem was wel dat de mensen die bij die handel betrokken waren, andere inkomstenbronnen moesten vinden. Vandaar dat we partnerschappen hebben gesloten met een reeks ontwikkelingsorganisaties, waardoor de dorpsbewoners konden starten met activiteiten als visteelt en paddenstoelenkweek.

De preventieprogramma's tegen mijnongevallen werden dan ook grondig hervormd en dat levert concrete en uiterst positieve resultaten op.
 

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Preventie

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Preventie

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Preventie

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.