Goto main content

November - Goma :de dag dat de stad viel

Noodhulp
Democratische Republiek Congo

Op 20 november valt de gewapende groepering M23 Goma binnen, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dragomir, een van de expats van Handicap International, herbeleeft het verscheurende moment dat hij het land moest verlaten.

Dragomir naast een vrouw met een handicap in haar rolstoel in Goma

Nadat de gewapende groep M23 op 20 november de stad Goma had ingenomen, zag Handicap International zich genoodzaakt haar activiteiten in de Democratische Republiek Congo in de regio Noord- en Zuid-Kivu enkele dagen op te schorten. Een paar dagen geleden kon een deel van de noodhulpprogramma’s ten noorden van Goma heropgestart worden. Getuigenis van Dragomir, een van de expats die gedwongen werd Goma te verlaten.

“Ik vond het echt verschrikkelijk dat ik moest vertrekken”, zegt Dragomir, een van onze expats. Hij moest terugkeren uit Congo nadat hij uit Goma werd geëvacueerd toen de stad op 20 november in handen was gevallen van de gewapende groep M23. Zijn getuigenis schetst een beeld van het drama dat de bevolking er moet ondergaan. “De burgers zitten letterlijk in de tang tussen de strijdende partijen. Het zijn gewone mensen die werken op hun akkers en trachten te overleven, maar die nu af te rekenen krijgen met plunderingen, verkrachtingen en geweld”, vervolgt Dragomir.

Chaos in Goma

Hij tracht de chaos die in Goma heerst te beschrijven: “Met de opmars van de rebellen van M23 werden uit een kamp in de regio, niet ver van Goma, niet minder dan 60.000 bewoners verdreven in twee dagen tijd! Kunt u zich dat voorstellen? 60.000 mensen die alles achterlaten en wegtrekken op zoek naar wat veiligheid! Wij waren gedwongen om Gisenyi te verlaten, de grensstad vlak naast Goma aan de Rwandese zijde. Dagelijks had ik teamleden aan de lijn die ons informatie gaven of die zelf op zoek waren naar informatie. Ik voelde mij echt machteloos aan de andere kant, zonder veel meer te kunnen doen dan luisteren en trachten hen gerust te stellen. Dat was erg frustrerend. Stel je voor: op een dag had ik een van de radio-operatrices aan de lijn. In het huis van haar buren was een granaat ingeslagen en het was volledig verwoest. Vijf personen werden gedood, twee anderen geraakten zwaar gewond. Uiteraard was ze in shock. Een ander staflid vertelde mij dat zijn huis geplunderd was. Gelukkig bleven hij en zijn familie ongedeerd.”

De teams van Handicap International bieden in Goma en Kivu al bijna tien jaar noodhulp en beschikken er over een logistiek programma. Onze organisatie was aan het werk in vluchtelingenkampen en heeft in een aantal ziekenhuizen voor een beter aanbod van kinesitherapie gezorgd. “Wij zijn er trots op dat we hebben kunnen bijdragen tot een betere zorgverstrekking in de ziekenhuizen”, vertelt Dragomir. “Met de gevechten zullen de gewonden blijven toestromen in de ziekenhuizen. Dankzij betere kinesitherapie zullen ze sneller genezen en dus sneller de ziekenhuizen kunnen verlaten, waardoor er uiteindelijk meer patiënten zullen kunnen worden opgevangen. Gelukkig hadden we net de voorraden aangevuld.”

Dragomir, die drie jaar in Goma werkte, is niet alleen trots, maar wenst vooral snel te kunnen terugkeren. “Wij staan al tien jaar aan de zijde van de inwoners van Goma en Kivu. Het is nu dat de bevolking geconfronteerd zal worden met bommen en ander springtuig dat tijdens het conflict wordt achtergelaten. Het is nu dat de gewonden van de gevechten hulp nodig hebben. En dringend!”

Logistieke activiteiten worden hervat

De activiteiten binnen het logistieke programma, bestemd voor het transport van humanitaire hulpgoederen ter ondersteuning van andere ngo’s die in de regio actief zijn, werden enkele dagen opgeschort, maar konden ondertussen worden hervat. De organisatie bestudeert ook de mogelijkheden voor een versterking van haar activiteiten en de manier waarop ze, zodra de situatie dat toelaat, hulp kan verstrekken aan de meest kwetsbaren die het slachtoffer zijn van de gebeurtenissen.

Handicap International bereidt ook de start voor van sensibiliseringsprojecten over niet-ontploft oorlogstuig en van projecten om op te sporen in welke zones ontmijningsacties vereist zijn.

Om meer te weten over de activiteiten van Handicap International in Goma, click hier.

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.