Libië
Handicap International (HI) is sinds 2011 onafgebroken operationeel in Libië en heeft tot eind 2014 op grote schaal ontmijningsoperaties uitgevoerd. Vandaag werkt HI aan de bescherming van kwetsbare groepen tegen de gevaren van explosieve oorlogsresten, handvuurwapens en lichte wapens door middel van voorlichting over risico's.
Kinderen worden gesensibiliseerd over de gevaren van mijnen en explosieve oorlogsresten | © J-J. Bernard / HI
Lopende acties
Tot medio 2022 verleende HI gezondheids- en beschermingsdiensten, waaronder kinesitherapie, verstrekking van hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen en/of psychosociale steun aan kwetsbare personen die rechtstreeks door de aanhoudende crisis waren getroffen. De organisatie richtte zich ook op gezondheids- en revalidatiecentra in West- en Oost-Libië met technische capaciteitsontwikkeling en donaties van hoognodige en anderszins uitgeputte apparatuur.
Sinds medio 2020 heeft HI zijn steun aan gezondheidswerkers op het gebied van fysieke revalidatie en geestelijke gezondheid en psychosociale steun opgevoerd. HI heeft in Tripoli ook opnieuw activiteiten voor risico-educatie opgestart en activiteiten voor slachtofferhulp ontwikkeld, ter verbetering van gegevensverzameling, toezicht op verwondingen en casemanagement voor slachtoffers van explosieven.
Interventiegebieden
SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!
Situatie in het land
Sinds 2011 en tot medio 2020 is Libië vrijwel continu het toneel geweest van een burgeroorlog.
Tijdens de tweede Libische burgeroorlog raakten meer dan een half miljoen mensen ontheemd en in 2018 eiste het conflict sinds 2014 meer dan 4.400 burgerlevens. De burgerbevolking wordt niet alleen getroffen door de criminalisering van gewapende groepen en gewapende conflicten, maar ook door de ineenstorting van een officiële economie en de ontwikkeling van een schaduwoorlogseconomie. Daarnaast wordt het totale aantal migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Libië geschat op 977.000.
De kosten van het politieke conflict hebben een zware tol geëist van de Libische economie, die in een recessie is blijven steken. Een stijgende inflatie heeft het vermogen van de bevolking aangetast om essentiële goederen zoals voedsel en drank, huisvesting, elektriciteit, water, gas en andere brandstoffen, en vervoer te kopen.
Sinds maart 2021 is Libië verder getroffen door de COVID-19-pandemie. Na een periode van lage aantallen gevallen werd in januari 2022 een stijging van het aantal positieve COVID-19-gevallen geconstateerd als gevolg van de circulatie van de Omicron-variant.
Team van Handicap International in Libië: 12
Aanwezig in Libië: sinds 2011
Lees ook
Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.
Libië: Zorgverlening voor personen met een beperking tegen een oorlogsachtergrond
In de Libische stad Benghazi en omstreken biedt Handicap International fysieke revalidatiezorg en psychologische ondersteuning aan huis en in vijf gezondheidscentra.
Libië: Een halve ton wapens en bommen vernietigd
Zes wapenexperts van Handicap International hebben 150 explosieve toestellen opgehaald in de straten van Tawargha, ten zuiden van Misrata in Libië. Simon Elmont, hoofd van deze missie, legt uit wat het team precies gedaan heeft.