Goto main content

Libië: "Jongeren meest getroffen door mijnen en wapens"

Mijnen en andere wapens
 Op 17 februari 2011 kwam het Libische volk in opstand tegen het regime van kolonel Khadafi.  Vandaag is hij leider af en zijn de gevechten gestopt. Maar zelfs één jaar later loopt de bevolking, en dan vooral de kinderen, nog steeds gevaar door de antipersoonsmijnen die tijdens het conflict gebruikt werden, en niet-ontploft oorlogstuig. Handicap International wil die bedreiging uit de wereld helpen en zet zich dus ten volle in voor twee belangrijke doelstellingen: de niet-ontplofte explosieven opsporen en vernietigen in de gebieden waar gevochten werd en de burgers sensibiliseren over de risico's om ongevallen te voorkomen. 

Op 17 februari 2011 kwam het Libische volk in opstand tegen het regime van kolonel Khadafi. Vandaag is hij leider af en zijn de gevechten gestopt. Maar het gevaar is niet helemaal geweken. Niet-ontploft oorlogstuig en kleine wapens eisten al tientallen slachtoffers sinds het conflict werd beëindigd. Ontmijners doen ondertussen hun uiterste best om zoveel mogelijk niet-ontplofte mijnen onschadelijk te maken. Verder focust Handicap International op het informeren van de bevolking, over de gevaren van landmijnen, munitie en explosieven die rondslingeren na de oorlog.

Ontmijning ex-conflictgebieden

Drie ontmijningsteams van Handicap International zijn al enkele weken bezig met het opruimen van oorlogstuig in verschillende wijken in Tripoli en Sirte. In minder dan één maand werden meer dan 600 niet-ontplofte explosieven opgespoord. Het materiaal wordt vernietigd. "De eerste reflex van de bevolking, na afloop van de gevechten, is om terug te keren naar huis, hoewel hun wijken gebombardeerd werden, of bezaaid liggen met mijnen. Veel burgers lopen gevaar zonder het te weten," aldus Frédéric Maio, projectverantwoordelijke van Handicap International in Libië."Sommigen mensen verzamelen het metaal of de explosieve materie van achtergebleven bommen. Dat is levensgevaarlijk. Het bewijst dat het absoluut noodzakelijk is om dit soort wapens te vernietigen en de bevolking te informeren over de mogelijke gevaren."

Informeren over de gevaren van lichte wapens

Met het verdwijnen van het Khadafi-regime bleven wapenvoorraden plots onbewaakt achter. Tijdens het conflict vonden ook heel wat buitenlandse wapens hun weg naar Libië. Burgers krijgen de wapens in handen, maar kunnen er niet mee omgaan. Dat leidt tot ongelukken. "Heel gevaarlijk zijn bijvoorbeeld de manifestaties om het einde van het regime te vieren. Die ontaardden al meermaals in een drama, omdat men lukraak in de lucht schiet. Op die manier raken omstaanders gewond," benadrukt Frédéric Maio. In amper twee maanden tijd, in oktober en november 2011, overleden in Tripoli zo'n 400 mensen aan de gevolgen van ongevallen met lichte wapens. Om dergelijke toestanden te vermijden, organiseert Handicap International nu preventiesessies om veiligheidsmaatregelen aan te leren.

De sessies zijn vooral bedoeld voor adolescenten, de bevolkingsgroep die het meest betrokken is bij ongelukken. "Een derde van de slachtoffers in Misrata is jonger dan 14 jaar, bijna 80% van de slachtoffers zijn jonger dan 23 jaar. Het zijn dus vooral jongeren die getroffen worden," aldus Frédéric Maio. De teams van de organisatie en haar partners organiseren sessies in scholen, ondernemingen, bij overheden en lokale organisaties. Handicap International verspreidt pakketten met informatie en leerzame spelletjes voor kinderen. Verder zijn er ook spots via nationale en lokale radiozenders. Tenslotte informeert het de bevolking via affiches en displays op de invalswegen naar de stad. 

Getuigenis

Ali Abdel Moneim Al Zayani, 21 jaar, een Libiër die door Handicap International werd opgeleid om de bevolking te informeren:

"Men beseft vaak niet hoe gevaarlijk wapens kunnen zijn. Mensen verzamelen niet-ontplofte tuigen en houden ze als souvenir, de kinderen spelen ermee, anderen organiseren wapententoonstellingen op straat of in scholen. Sommige mensen ontmijnen hun tuin of landbouwgrond met een hark, of zelfs met de blote hand. Sensibilisering is dus wel degelijk van levensbelang... "

Meer over dit onderwerp

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt
HI
Mijnen en andere wapens

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.

"De meest geavanceerde, dodelijke en vernietigende wapens die ik al heb gezien"
© V. de Viguerie / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

"De meest geavanceerde, dodelijke en vernietigende wapens die ik al heb gezien"

Gaëlle Smith, noodrevalidatiespecialist bij Handicap International, ging enkele maanden geleden naar Oekraïne om onze teams ter plaatse te ondersteunen. Een getuigenis van haar ervaring in oorlogsgebied.

'Het Verdrag tegen het gebruik van landmijnen is cruciaal voor onze ontmijningsoperaties in Libanon'
© HI
Mijnen en andere wapens

'Het Verdrag tegen het gebruik van landmijnen is cruciaal voor onze ontmijningsoperaties in Libanon'

Roger Eid is verantwoordelijk voor de ontmijningsoperaties van Handicap International in Libanon. Hij legt uit hoe belangrijk ontmijning wel niet is en hoe het in zijn werk gaat.