Goto main content

China

Handicap International (HI) is sinds meer dan 20 jaar aanwezig in China, meer bepaald in de arme en landelijke zones van het land. Onze organisatie is actief om de integratie van mensen met een handicap en andere kwetsbaren in de maatschappij te verbeteren.

HI China. Revalidatie van een slachtoffer van een aardbeving

HI China. Revalidatie van een slachtoffer van een aardbeving | © E. Mogster / HI

Lopende acties

Handicap International is al meer dan 20 jaar aanwezig in China. Onze eerste interventies waren naar aanleiding van natuurrampen in de provincies Guangxi, Binnen-Mongolië en Heilongjiang. In China streeft HI ernaar om samen te werken met de regering en partners uit het maatschappelijk middenveld om directe steun te verlenen aan de meest kwetsbare groepen in de armste plattelandsgebieden. Daarbovenop willlen we onze partners uit het maatschappelijk middenveld  steunen bij hun inspanningen om inclusieve beleidsontwikkeling te bevorderen.

Historisch gezien heeft het programma zich gericht op de ontwikkeling van functionele revalidatie, inclusief onderwijs en inclusieve armoedebestrijdingsdiensten. Vandaag de dag blijft ons programma zich richten op inclusief onderwijs en inclusieve armoedebestrijding, terwijl we nieuwe interventies toevoegen op het gebied van inclusieve werkgelegenheid en op de gemeenschap gebaseerde geestelijke gezondheidsrehabilitatie.

In het algemeen is onze prioriteit in China onder meer de versterking van de capaciteiten van het lokale maatschappelijke middenveld. Daarnaast focussen we ons op de ondersteuning van de overgang van institutionele dienstenmodellen naar op de gemeenschap gebaseerde en gepersonaliseerde dienstenmodellen. Verder is de bevordering van gelijke kansen voor alle leeftijden, geslachten en soorten handicaps in de nationale, op integratie gerichte ontwikkelingsdialoog ook onze prioriteit.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in China

China, officieel de Volksrepubliek China (VRC), is het dichtstbevolkte land ter wereld, met een bevolking van ongeveer 1,4 miljard in 2019. Het is met een oppervlakte van ongeveer 9,6 miljoen vierkante kilometer het op twee na grootste land ter wereld.

Hoewel de algemene gezondheids- en economische situatie van China's meest kwetsbare bevolkingsgroepen drastisch is verbeterd, blijft de bescherming van burgerrechten en sociale rechten in het land een belangrijk punt van zorg.

Volgens de laatste nationale studie over handicaps, ligt het gemiddelde jaarlijkse inkomen in China van mensen met een handicap meer dan 50% lager dan het inkomen van hun landgenoten zonder beperking. Slechts een derde van de mensen met een handicap die nood hebben aan revalidatiezorg, heeft effectief toegang hiertoe. Slechts een vijfde van de mensen die loophulpmiddelen nodig hebben, zoals een prothese of een rolstoel, beschikken daadwerkelijk over de financiële middelen om zich dit aan te schaffen. Ook onderwijs en de arbeidsmarkt zijn voor Chinezen met een handicap moeilijk toegankelijk.

China moderniseert snel, maar dit leidt tot nieuwe ongelijkheden. Een van de meest zorgwekkende gevolgen is de groeiende ongelijkheid tussen de arme regio's in het binnenland en de rijke regio's in het oosten en het zuiden. Ook in het westen van het land leven de mensen in armoedige omstandigheden. Mensen met een handicap uit deze regio's vormen een zeer kwetsbare groep.

Verder is China onderhevig aan enorme natuurrampen en worden zijn provincies regelmatig verwoest, vooral door aardbevingen en zware overstromingen.

 

Team van Handicap International in China: 13
Handicap International actief in China: sinds 2000

Lees ook

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”
© HI
Noodhulp Revalidatie

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.

Handicap International geeft fakkel door in Tibet

Handicap International geeft fakkel door in Tibet

Midden 2015 was de tijd rijp voor het team van Handicap International om zich uit Tibet terug te trekken en de opvolging van de projecten aan een lokale partner toe te vertrouwen. Onze organisatie kijkt na vijftien jaar inzet terug op heel wat verwezenlijkingen voor mensen met een handicap in Tibet!

China: de noden na aardbeving Noodhulp

China: de noden na aardbeving

Een team van Handicap International werkt momenteel in Ya’an, een stad in de provincie Sichuan in het westen van Centraal-China. Die regio werd op zaterdag 20 april 2013 geteisterd door een dodelijke aardbeving. De hulpverleners van Handicap International brengen nu ter plekke de dringendste noden in kaart. «Wij willen vooral complicaties en blijvende beperkingen voorkomen, en dan vooral bij gekwetsten die niet werden geëvacueerd», vertelt Eric Weerts, specialist voor noodhulp en revalidatie bij Handicap International.