Meteen naar de inhoud

Nieuws

Per land

OK

Per activiteit

Per publicatiedatum

1 – Daar waar het begon 29 juni 2020

Deel 1 van de zomerreeks met Didier Demey.


De coronacrisis door een buitenlandse bril 24 juni 2020

Hoe vergaat het andere landen tijdens de coronacrisis? We vroegen het aan drie van onze Belgische medewerkers in het buitenland: Virna Marchesin, afscheidnemende directrice in Cuba, Martin Jacobs, technisch revalidatie-expert in Vietnam, en Youri Francx, coördinator van onze operaties in Oeganda.*

 • Vietnam
 • Cuba
 • Oeganda

Het UNESCO Onderwijsrapport 2O2O: Focus op de inclusie van kinderen met een beperking 23 juni 2020

Op 23 juni publiceerde UNESCO haar jaarlijks mondiaal onderwijsrapport. Het rapport maakt de balans op van de wereldwijde vooruitgang van het onderwijs en richt zich dit jaar op de inclusie van alle kinderen in het onderwijssysteem, inclusief kinderen met een beperking. Julia McGeown, experte inclusief onderwijs bij HI, geeft toelichting bij het rapport.


Grotere fiscale aftrek voor giften in 2020 19 juni 2020

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 wordt verhoogd van 45 naar 60%.

 • België

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid 19 juni 2020

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, op 20 juni, vraagt Handicap International meer aandacht voor de moeilijkheden waar vluchtelingen en ontheemden met een beperking vandaag mee geconfronteerd worden. In haar nieuw rapport ‘Covid-19 in humanitarian context: The necessity to leave no one behind!’ gaat HI dieper in op de problematiek.


Voedselverdeling in Rwanda 18 juni 2020

Handicap International zorgde tijdens de lockdown in Rwanda voor de verdeling van voedsel en meel onder kwetsbare families.

 • Rwanda

“Bombardementen in bevolkte gebieden hebben de klok in Jemen 25 jaar teruggedraaid” 12 juni 2020

Het inzetten van explosieve wapens in bevolkte gebieden in Jemen hebben decennia aan vooruitgang ongedaan gemaakt. Dat is één van de belangrijkste bevindingen uit “Death Sentence to Civilians: The Long-Term Impact of Explosive Weapons in Populated Areas in Yemen”, een rapport dat Handicap International publiceert op vrijdag 12 juni.

 • Jemen

B-SAFE, een globaal antwoord op de COVID-19-crisis 12 juni 2020

De COVID-19-crisis treft vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dat is hier in België zo, maar ook elders, waar de crisis de al bestaande problematische situaties nog bemoeilijkt heeft. Handicap International ontplooide daarom B-SAFE, een internationaal actieplan dat inspeelt op de grootste noden van de meest kwetsbare personen.


Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo 8 juni 2020

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

 • Democratische Republiek Congo
 • België

Isolement in Gaza: Ihab is de wanhoop nabij 3 juni 2020

Ihab woont met zijn vrouw en twee kleine kinderen in een klein huis in Gaza. In 2019 raakte hij gewond aan beide benen. Hij verkocht zaden en koude dranken op straat toen er geweld losbarstte bij een demonstratie. De lockdownmaatregelen bemoeilijken zijn herstel.

 • Palestijnse gebieden

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking 2 juni 2020

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten. 

 • Rwanda

Word lid van de Algemene Vergadering van Handicap International 26 mei 2020

Handicap International houdt haar jaarlijkse Algemene Vergadering op 15 juni. Wil je er deel van uitmaken?

 • België

Fondsenwervingsactiviteiten in de openbare ruimte mogen voorzichtig heropstarten 26 mei 2020

Vanaf dinsdag 2 juni zullen niet-gouvernementele organisaties bepaalde fondsenwervingsactiviteiten langzaamaan opnieuw opnemen. Door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis was de werving van nieuwe schenkers op straat en aan huis begrijpelijkerwijs uitgesloten.

 • België

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven 11 mei 2020

Saima zit sinds haar kindertijd in een rolstoel. Ze woont met haar gezin in een sloppenwijk van Karachi, in Pakistan. Door de pandemie en de lockdown is hun dagelijks leven onhoudbaar geworden. 

 • Pakistan

COVID-19 in Ethiopië: geen klanten en dus geen inkomsten 11 mei 2020

De hele stad Fafan is in lockdown. Mohamed maakt zich zorgen om zijn gezin: hij vreest dat de pandemie zich in de regio zal uitbreiden. Een team van Handicap International zorgde voor hygiënekits en preventieve informatie.

 • Ethiopië