Meteen naar de inhoud

Burgerschapsvorming in Cambodja

Mensenrechten
Cambodja
In 2012 zijn er in Cambodja gemeentelijke verkiezingen en in 2013 volgen er parlementsverkiezingen. De Wet voor de rdBescherming en de Bevoering van de Rechten van Personen met een Handicap is aangenomen in juli 2009. Volgens die wet hebben mensen met een handicap gelijke rechten om deel te nemen aan de verkiezingen in hun land. In 2010 organiseerden we een Project voor Burgerschapsvorming voor Personen met een Handicap.
Vorming voor mensen met een handicap.

Achtergrond van het project

In 2012 zijn er in Cambodja gemeentelijke verkiezingen en in 2013 volgen er parlementsverkiezingen. De Wet voor de rdBescherming en de Bevoering van de Rechten van Personen met een Handicap is aangenomen in juli 2009. Volgens die wet hebben mensen met een handicap gelijke rechten om deel te nemen aan de verkiezingen in hun land. In 2010 organiseerden we een Project voor Burgerschapsvorming voor Personen met een Handicap. Met dat project wilden we mensen met een handicap stimuleren om deel te nemen aan de verkiezingen. Ondanks de nieuwe wetgeving worden mensen met een handicap immers nog te vaak genegeerd, ook op politiek vlak. Daardoor heeft de overheid te weinig aandacht voor hun belangen. Handicap International leidde het project in samenwerking met lokale partners, zoals de Association of the Blind in Cambodia (ABC), Cambodia Disabled Peoples Organization (CDPO), Epic Arts, Maryknoll Deaf Development Program (DDP) en het internationale netwerk van Handicap International.

Workshops voor burgerschapsvorming

Binnen het Project voor Burgerschapsvorming organiseerden we educatieve workshops in de eigen gemeenschap van mensen met verschillende soorten beperkingen. We informeerden hen over verkiezingsprocedures, maar we wilden bovenal bereiken dat meer mensen met een handicap zich zouden inschrijven om te stemmen. Tussen 6 september en 15 oktober 2010 begeleidden we 16 trainingssessies. Aan elke workshop namen minstens 15 mensen deel. In totaal waren 286 mensen met een handicap, waaronder 140 vrouwen, betrokken bij de workshops.

Gemeenschapsgerichte bewustwordingscampagnes

Op de laatste dag van elke workshop moesten de deelnemers een communicatiestrategie voor een bewustwordingscampagne voorbeiden. Daarmee konden ze de informatie delen die ze gedurende de hele week hadden geleerd. De bewustwordingscampagnes moesten mensen stimuleren om zich in te schrijven om te stemmen. En ze maakten ook duidelijk dat mensen met een handicap in staat zijn zich engageren in het sociale leven en in verkiezingsprocedures. Veel teams reden voor hun campagne rond in een tractor met een megafoon. Ze reisden van huis tot huis om informatie te verspreiden en om mensen aan te moedigen te stemmen. Campagneteams kregen t-shirts, hoedjes, posters, vlaggen en folders om in hun dorpen uit te delen. Uiteindelijk organiseerden we 15 campagnes. 315 posters, 4990 folders, 32 vlaggen, 503 t-shirts, 200 cassettebandjes en 503 hoedjes werden uitgedeeld.

Resultaten van het project

We huurden een consultant in om de resultaten van het project te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat van de mensen met een handicap die in 2010 aan de workshops deelnamen, 80 % is ingeschreven om bij de gemeentelijke verkiezingen in 2012 te stemmen. Van de mensen met een handicap die niet aan de workshops deelnamen, is slechts 49 % ingeschreven.
 

Meer over dit onderwerp

Gezondheidszorg voor iedereen
© Patrick Meinhardt / HI
Gezondheid Mensenrechten Revalidatie

Gezondheidszorg voor iedereen

De crisis veroorzaakt door de Covid-19-epidemie vergroot de uitsluiting van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, voor wie de toegang tot de gezondheidszorg al problematisch was. De boodschap van Handicap International voor meer inclusie klinkt luider dan ooit.

Interview: Van Azië naar HELASIA
© HI
Mensenrechten

Interview: Van Azië naar HELASIA

Eind februari verhuisde onze collega Griet Van de Voorde naar Addis Abeba, Ethiopië, waar ze een nieuw hoofdstuk breit aan haar loopbaan bij Handicap International. We konden haar nog strikken voor enkele vragen over haar ervaringen in Azië en wat haar te wachten staat met HELASIA.

Voor een mijnenvrije wereld in 2025
© G. Lordet / HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens

Voor een mijnenvrije wereld in 2025

Eind november vond in Oslo de vierde Conferentie van het Verdrag van Ottawa plaats. De Staten die het Verdrag inzake het Verbod op Landmijnen sloten, hebben een vijfjarig actieplan aangenomen om ervoor te zorgen dat ontmijningsoperaties en andere verplichtingen van het verdrag worden nagekomen tegen 2025. Handicap International (HI) nam deel aan de conferentie.