Goto main content

Concrete acties voor mensen met een handicap

Revalidatie
Democratische Republiek Congo
Mensen met en zonder handicap werken samen.

De heer Kinwany is voorzitter van een netwerk van comités voor gemeenschapsgerichte revalidatie. In dat netwerk heeft Handicap International haar eigen project voor gemeenschapsgerichte revalidatie in Kinshasa opgezet. "Het gaat om concrete acties die het leven van mensen met een handicap enorm kunnen verbeteren”, aldus de heer Kinwany.

“In 2010 hebben de comités in de 18 gemeenten van Kinshasa kinderen met een handicap geholpen: ze kregen kinesitherapie en een prothese. Ook hebben 75 van die kinderen een studiebeurs gekregen. Bovendien hebben we in die gemeenschappen enkele werkdagen georganiseerd waarbij ‘mobiliteit' centraal stond. Tijdens die werkdagen hebben we onder meer de toegang tot gebouwen verbeterd. Mensen met een handicap werkten samen met valide personen en toonden zo wat ze in hun mars hebben. Het was voor alle partijen enorm verrijkend.”

Kingabwa in de gemeente Limete is een perfect voorbeeld van efficiënt gemeenschapswerk. In een gebouw met negen kamers wonen 22 gezinnen met een of meerdere mensen met een handicap, onder wie ook kinderen. “Er waren helemaal geen sanitaire voorzieningen. Je kan je dus wel inbeelden hoe ongezond dat was. Die mensen hadden een leven dat we nauwelijks menswaardig kunnen noemen”, vervolgt de heer Kinwany.

Enanga Sabu, adviseur van het comité in die gemeente, bevestigt dat: “Het was een pijnlijke situatie, zowel voor ons als voor onze buren. We hadden al verschillende keren geprobeerd om de situatie te verbeteren, maar zonder succes. Dankzij het comité en Handicap International zijn onze leefomstandigheden verbeterd. Eerst hebben we de omgeving van het huis en dat ernaast opgeruimd. Onze buren hebben ons daarbij geholpen. Daarna hebben we een septische put, toiletten en douches aangelegd.”

Vandaag klagen de buren niet meer over hinder. Een eenvoudige, heel concrete actie heeft er niet alleen voor gezorgd dat de leefomstandigheden van de betrokken gezinnen erop vooruit gegaan zijn; ook de houding van de wijk tegenover de gezinnen met mensen met een handicap is veranderd.
 

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.