Goto main content

STOP BOMMEN OP BURGERS!

Handicap International bindt de strijd aan met het gebruik van zware explosieven (projectielen, raketten, granaten, vliegtuigbommen, mijnen, clusterbommen ...) in dichtbevolkte gebieden, die vooral onschuldige burgers treffen. Deze praktijk betekent een grove schending van het internationaal humanitair recht.

In Syrië, Gaza, Oekraïne en tal van andere regio’s maken explosieve wapens in woongebieden elk jaar tienduizenden nieuwe burgerslachtoffers.

  • Ze veroorzaken zware verwondingen, ernstige handicaps en psychologische trauma’s.

  • Ze vernielen woningen, scholen, ziekenhuizen en andere levensbelangrijke infrastructuren.

  • Na een conflict blijven de niet-ontplofte bommen een gevaar voor de veiligheid van de overlevenden.

Handicap International veroordeelt deze praktijk resoluut. Onze organisatie staat de getroffen burgers bij door de slachtoffers van deze wapens te verzorgen, de bevolking in te lichten over het gevaar van niet-ontplofte explosieve resten en deze achtergebleven resten onschadelijk te maken. 

TEKEN NU ONZE PETITIE 'STOP BOMMEN OP BURGE

Explosief tuig is het meest gebruikte wapen in het Syrische conflict en zorgt in woongebieden - waar 3/4 van de ongevallen plaatsvinden - voor enorme aantallen burgerslachtoffers. Een van hen is Roqaya. Als ze praat, klinkt ze eerder zakelijk. Maar wat ze vertelt, is bijzonder aangrijpend.

Teams van Handicap International voeren een race tegen de tijd om de naar Kobani terugkerende bevolking te sensibiliseren over de risico’s van achtergebleven explosieven, ontmijners op te leiden en gronden terug veilig te maken. Maelle, die de projecten van Handicap International ter plaatse coördineert, gunt ons een blik op de situatie in de Syrische stad.

Kobani ligt bedolven onder een alarmerende hoeveelheid niet-ontplofte wapens. In het centrum van de Syrische stad liggen gemiddeld tien stukken achtergebleven munitie per vierkante meter. Deze niet-ontplofte tuigen en boobytraps betekenen een reëel gevaar voor de naar Kobani terugkerende Syriërs en verhinderen de humanitaire hulp. Handicap International organiseert sensibiliseringscampagnes om het gevaar in te perken en is begonnen aan de opruiming van de explosieven.

Het huis van Mostafa, een Syrische jongen van acht, werd in november 2014 gebombardeerd. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op aan beide benen. Nu leeft hij samen met zijn zus en broers in een huisje gemaakt van golfplaten. Dankzij de hulp van zijn zus en van Handicap International kan hij weer rechtop lopen.

Het rapport ‘The use of explosive weapons in Syria: A time bomb in the making' onderzoekt het gebruik van explosieve wapens in Syrië. De analyse berust op 77.645 ongevallen en toont aan dat explosieven in 75% van de gevallen gebruikt worden in dichtbevolkte gebieden. Deze explosieven hebben onaanvaardbare gevolgen vandaag. Tegelijk laten ze als explosieve oorlogsresten een dodelijke erfenis na, die de toekomst van mensen in gevaar brengt.